Suppen in de Biesbosch

Wil je eens iets anders proberen? Peddelen door mooie kreekjes en picknicken op een strandje? Kom dan suppen in ons prachtige natuurgebied de Brabantse Biesbosch.

Suppen staat voor Stand Up Paddling en is uitgevonden door de Hawaïanen. Het is momenteel wereldwijd de snelst groeiende watersport. Je staat op een supboard en beweegt je voort met een lange paddle. Dankzij die paddle kun je gewoon op het supboard blijven staan.

Supboard huren

Suppen in de Biesbosch met je hond

Suppen is erg makkelijk te leren en is een leuke actieve manier om te ontspannen.
Iedereen kan het, dus jij ook! Ga eropuit met je vriend/vriendin, familie en/of hond. Ook leuk als groepsactiviteit!

Sup route Biesbosch

Beginners krijgen voor aanvang duidelijke instructies over zowel het suppen als de route. Als je dat wilt kun je gebruik maken van een zwemvest (€2,50) ter plaatse te huur. De activiteit is op eigen risico, het bezit van een zwemdiploma wordt sterk aangeraden.

suppen biesbosch

Tips om te suppen

Start op je knieën
Als je voor het eerst gaat suppen denk je misschien dat het makkelijk is om meteen op je board te gaan staan. Wellicht omdat je al kan surfen, skateboarden, snowboarden of skiën. De eerste slagen maken vanaf je knieën geeft meteen een gevoel voor balans en zorgt ervoor dat je makkelijk kan gaan staan.

Zoek het midden van het board
De positie om te staan tijdens het suppen is ongeveer het midden van het board. De reden om hier te gaan staan is dat je het drijfvlak van je board op deze manier optimaal verdeeld. Op deze manier zal niet alleen je balans het best aanvoelen, maar maak je ook de grootste snelheid! Plaats je voeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar in het midden van de sup.

Zak licht door je knieën
Zak tijdens het suppen licht door je knieën. Op deze manier kan je een eventuele onbalans door golfjes het beste corrigeren. Span eventueel je buikspieren aan en hou je rug recht.

De peddel is je evenwicht
Vlak voordat je voor de eerste keer gaat vallen zal je precies doen wat je niet moet doen, je peddel uit het water halen om je balans te vinden. De peddel in het water zorgt voor je totale balans. Doordat je de peddel gebruikt zal dit niet alleen balans geven, maar ook het tempo bepalen. De snelheid van je sup zorgt ook dat je balans hebt. Stilvallen is dus voor een beginnende supper niet handig.

Hou je sup peddel goed vast
Het is belangrijk om de juiste lengte van de peddel te hebben. Natuurlijk is de lengte van je peddel ook afhankelijk van wat je zelf prettig vindt, maar de regel is dat je peddel ongeveer tussen de 20 en 30 cm groter moet zijn dan je lichaamslengte. Het is de bedoeling dat je beide ellebogen strekt en dat de rotatie van het peddelen dus uit je buikspieren komt en niet uit je armen. Als je peddelt aan de rechterkant zit je linkerhand boven en andersom. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bovenste en onderste hand.

Peddel op de juiste manier
De peddel heeft een duidelijke voor en achterkant. Steek de peddel voor je in het water met de holle kant naar je toe. Steek hem schuin in het water tot de volledige lepel van de peddel onder water is en trek deze naar je toe.

Gebruik een sup leash
Een leash is een enkelkoord. Dit zorgt er voor als je van de sup af valt dat de sup dichtbij blijft en jij er weer snel op kan klimmen. Voor golven hoeven we het denk ik niet uit te leggen, maar bij wind op vlak water kan je sup snel wegdrijven.

Ontspan en kijk om je heen
Als je gespannen op je board staat is er helemaal niets aan. Vallen is niet erg en doet zelden pijn. Door te genieten en om je heen te kijken naar de prachtige natuur in de Biesbosch zal je op een natuurlijke manier je evenwicht vinden.